44% повече запаси от царевица, увеличаваме преработката

Царевица от реколта 2017 е близо 2,5 млн. тона, сочи прогнозата на отдел „Агростатистика“ на Министерството на земеделието, храните и горите от края на декември 2017.

44% повече запаси от царевица, увеличаваме преработката

Това е с 10,1% повече спрямо предходната година. По-големият добив е резултат от повечето реколтирани площи – с 3,2%, до 4 200 хил. дка. Увеличен е и средният добив – с 6%, до 580 кг/дка.



От агроминистерството отчитат, че през миналата година има известно възстановяване на площите с царевица, след като през 2016 г. е отчетен спад от около 18%. Понижението е било заради факта, че част от производителите са се насочили към отглеждане на пшеницата, която има добър пазар за износ.

Началните стокови наличности от царевица, с които започва маркетинговата 2017/18 година, възлизат на около 571 хил. тона. Това е със 175 хил. тона или 44% повече спрямо година по-рано заради спад в износа и увеличение на вноса през изминалия сезон 2016/17. От МЗХГ посочват, че натрупването на сравнително високи преходни запаси може да се обясни с факта, че се подготвя увеличение на преработката на царевица у нас заради отпадане на ограниченията за производство на изоглюкоза (подсладител, базиран на нишесте) в ЕС от началото на октомври миналата година.