Пускат пчели – роботи за опрашване на полетата

Американска мултинационална компания за търговия на дребно Walmart подаде молба за придобиване на патент за пчели-роботи, които представляват дронове за опрашване, които могат да опрашват културите като истински пчели.

Пускат пчели – роботи за опрашване на полетата

RoboBees ще могат да пренасят прашец от едно растение към друго, използвайки сензори и камери за отчитане на локации и култури. Walmart кандидатства за още пет патента, сред които един за разпознаване на инсектициди и за следене на здравето на културите.



Кандидатстването за патент би означавало, че Walmart иска да навлезе в сектор земеделие и да има повече контрол върху производството на храни. Други американски организации също развиват дронове с функции за опрашване, като мярка срещу намаляването на броя на пчелите. Наскоро Walmart разшири мрежата си магазини в страната с над 800, с което ще достига до 40% от американските домакинства.

През януари Walmart подаде също документи за патент на онлайн магазин с доставка на място, което ще позволява на клиентите да връщат стока, която е била избрана от служители на компанията, но те не искат.

През 2013 г. първите RoboBees бяха изобретени от учени от Университета в Харвард. Тези прототипи трябваше да бъдат захранени с кабел, а днес пчелите-дронове вече могат да се закрепват на гладки повърхности, да плуват под водата и след това да излизат от водата.

Дроновете са отговорът на учените на проблема с измирането на пчелите в световен мащаб. Проблемът засяга не само пчеларите в целия свят, а застрашава и продоволствието на хората.