Наградиха с орден за офицерско звание директора на Франкофонската програма на НБУ в Албена Славянка Стамова

Тържествена церемония по връчването на ордена за офицерско звание на Академичните палми на Република Франция се проведе днес във „Фламинго Гранд Хотел & СПА“ в Албена.

Наградиха с орден за офицерско звание директора на Франкофонската програма на НБУ в Албена Славянка Стамова

На нея Славянка Стамова - дъгогодишен директор и преподавател на Франкофонската програма по Мениджмънт на хотелиерството и ресторантъорството на Нов български университет в Албена, получи почетното звание от посланика на Франция Негово превъзходителство господин Ерик Лебедел и от аташето по сътрудничеството на Френски Институт в България Ерик Перотел. На церемонията бяха поканени и представители на Алианс Франсез, Нов български университет - София, родители, наставници, съмишленици, служители от ваканционното селище, бивши възпитаници и вече миниджъри, настоящи студенти, преподаватели.




Славянка Стамова поема франкофонската програма преди 21 години и до днес е неин директор. Първоначално програмата е съществувала като част от Международния институт по туризъм в Албена (Холандски колеж), но от 2004 г. става част от структурата на Нов български университет. В учебния план на програмата има застъпени много практически стажове, част от които задължително се провеждат във Франция. Стажовете допринасят за адаптирането на български специалисти към професионалната среда, която ги очаква. 

4-годишна бакалавърска програма е в тясно партньорство с френския университет "Мирай", Ница. Тя предоставя френска диплома за професионално обучение (liscence professionnelle), а НБУ дава акредитирани български дипломи за степен бакалавър. Френската диплома BTS, която получават студентите след успешното завършване на програмата, е национална диплома на Министерството на образованието на Франция. Програмата в Албена е единствената образователна BTS програма извън Франция, а изпитният й център e във френското посолство в София. До момента в Албена по нея с са се обучавали над 600 студенти на два работни езика - френски и български. По време на обучението си студентите преминават през три задължителни стажа - два във Франция и един в България, със средна продължителност 3-4 месеца. Общо реализираните индивидуални стажове са над 1500. От 2012 година програмата получава самостоятелност и преминава по европейски модел в две степени - професионален бакалавър  и магистър с две специалности.