17-годишно момиче от Добрич става донор на болната си от левкемия майка

Спешна трансплантация на костен мозък на болната от Остра миелоидна левкемия Цвета Мирчева от Добрич ще бъде извършена утре в МБАЛ „Света Анна“ във Варна.

17-годишно момиче от Добрич става донор на болната си от левкемия майка

За донор е одобрена нейната 17-годишна дъщеря Анна-Мария. За набирането на средства в подкрепа на лечението на младата жена в Добрич стартира благотворителна кампания „Живот и усмивка за Цвети“.



Цвета Мирчева е на 39 години, майка на две прекрасни момиченца, които иска да изгледа и закриля, винаги да е до тях във всяка трудност и всяка радост. За съжаление преди около година и половина в семейството им се намесва неканена гостенка - Остра миелоидна левкемия, и животът на всички се преобръща и срива. Цвети не се предава и решава да се бори. Подлага се на тежка химиотерапия в МБАЛ "Света Анна" във Варна. Тя е на ежедневно кръвопреливане, година и два месеца е в болнична стая, далеч от обичаните от нея хора. Нещата при младата жена не вървят добре, химията, кръвопреливането, хилядите хапчета вече са безсилни да й помогнат да се пребори с болестта. Единственото спасение на Цвети е трансплантация на костен мозък. Донор може да ще стане крехкото телце на 17-годишната й дъщеря Анна-Мария. Детето е готово да се подложи на всичко само мама да живее, споделят организаторите на кампанията „Живот и усмивка за Цвети“!

Трансплантацията на костен мозък на Цвета Мирчева в МБАЛ „Света Анна“ ще бъде направена въпреки че не е заплатена, тъй като състоянието й не позволява отлагане. Тя ще бъде извършена от доц. Мичева и д-р Геров. 

39-годишната жена е приета в Отделението за трансплантация на стволови клетки и костен мозък в лечебното заведение на 8 март и до 14 март е на 24-часови вливания. Дъщеря й Анна-Мария е приета в същото отделение. Днес от нея ще бъдат извлечени стволови клетки, които утре ще бъдат трансплантирани на майка й. Цвета Мирчева ще престои в МБАЛ „Света Анна“ между 1 и шест месеца в зависимост от резултатите от трансплантацията.

Кампанията „Живот и усмивка за Цвети“ стартира в групата във фейсбук „Живот и усмивка за Дани“. Преди около две години чрез същата група и чрез концерти и други благотворителни прояви бяха събрани голяма част от средствата за лечение на Йорданка Петкова от Добрич в Испания, която бе болна от онкологично заболяване. Тя също има две дъщери, които вече се радват на здравата си майка. Именно Дани е една от първите, които откликна на апела за помощ и преведе средства по банковата сметка на Цвети. Организаторите на кампанията „Живот и усмивка за Цвети“ призовават да помогнем на една майка, която се моли утре пак да се събуди и да види слънцето, да се радва на живота и да изгледа децата си.

Средства за лечението на Цвети Мирчева може да дарите на следната банкова сметка:

Банка ДСК

IBAN:

BG42STSA93000024908449

BIC: STSABGSF

Цвета Ангелова Мирчева