Шабла с голям потенциал за подводна археология

До дни ще стане ясно дали Шабла ще има Център за подводна археология. Това заяви пред Информационна агенция КРОСС кметът на морската община Красимир Кръстев. „По непотвърдени данни при нас има следи от най-ранните навигационни периоди в човешката история - морски съдове с дървени сглобки и без метал", обясни кметът.

Шабла с голям потенциал за подводна археология
„Имаме и две сладководни езера, при които е имало уседналост 10 000 години Пр. Хр. Те са имали нужда от търговия, придвижване на стоки в различни посочи. Имаме голям потенциал за подводната археология", категоричен е кметът. В общината са намерени амфори и други древни предмети, което допълва археологическия потенциал.

Идеята за Център за археологически проучвания под вода е част от Общия устройствен план на Шабла, който се съгласува в Министерството на околната среда и водите. От там се чака становище, от което ще зависи дали Шабла ще строи такъв център. Местната управа е избрала терен. Вече има и проект, създаден от студенти и университетски преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/.

Водите край Шабла крият останки от всички епохи, които са на различни дълбочини. Находките на по-големи дълбочини все още не са проучени, но са с по-голям шанс да бъдат запазени, допълни градоначалникът на Шабла.

„При първите опити на човека да извършва далечни пътувания по море това е и бил най-лесният и най-опасният транспорт. Тогава плаването е било каботажно /бел. ред. крайбрежно/", допълни Кръстев.

В Шабла развиват туризъм, свързан с култура, природа и история. Подводната археология е допълнение към продукта, който общината ще предложи на туристите.