Кандидатствайте за Европейската награда за млад фермер

До 6-и април младите български земеделски стопани имат възможност да кандидатстват за участие в Националния конкурс за млад фермер, който ще се проведе за трета поредна година.

Кандидатствайте за Европейската награда за млад фермер

Той е организиран от евродепутата Владимир Уручев в сътрудничество с Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), Министерството на земеделието и храните  и Националната служба за съвети в земеделието.


Победителят в Националния конкурс ще представи страната ни на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел и ще се състезава за Европейската награда за млад фермер.

Европейският конгрес ще се организира за пети път от евродепутатите от Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент – Нуно Мело (Португалия) и Ещер Херанс (Испания) с подкрепата на Конфедерацията на португалските фермери (CAP) и испанската Асоциация на младите фермери (ASAJA). Идеята му е да стимулира младите земеделски производители в селските райони и да популяризира повече дейността им.

За Европейската награда могат да участват всички европейски стопани, които са под 40-годишна възраст. Печелившият проект от всяка страна-членка ще се състезава на европейско ниво. Проектите се оценяват по това дали включват използването на ноу-хау, нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион, прилагат ли се иновативни методи в земеделието. Наградите са три – за най-добър проект, най-устойчив проект и най-иновативен проект.

За участие е необходимо да се попълни заявление на български език. В него се посочват името и данни за контакт на фермера; кратко описание на стопанството и представяне на проекта, не по-дълго от 2 страници. Участниците могат да изпратят и допълнителен материал под формата на DVD, снимки, брошури и др.

Изборът на национално ниво ще е от жури, определено от евродепутата Владимир Уручев и партниращите организации. Оценяването ще е спрямо критериите за допустимост, посочени в регламента на наградата.

Срокът за подаване на заявленията е 6-и април на e-mail: vladimirandreev.urutchev-office@europarl.europa.eu с текст „Национален конкурс за Европейската награда за млади фермери 2018”.

Класирането и обявяването на победителите на национално ниво ще е на 20-и април 2018г. в Пловдив в рамките на Първия национален форум на младите фермери.