„Русгеоком” обжалва пред МОСВ решението за отказ на добив на газ в Генералтошевско

„Русгеоком” обжалва пред Министерството на околната среда и водите процедурата на Експертния екологичен съвет на РИОСВ – Варна, с която й бе отказано да добива газ в Генералтошевско.

„Русгеоком” обжалва пред МОСВ решението за отказ на добив на газ в Генералтошевско

Това съобщи за Добрич онлайн председателят на Инициативния комитет срещу добива на газ в Генерал Тошево Атанас Атанасов.



Припомняме, че решението бе взето на заседание на Експертния екологичен съвет на 25 януари. На него бе разгледан докладът за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение "Разработване и усвояване на находище „Спасово”. Само трима бяха "за", 34-ма гласуваха срещу искането за добив на газ в Община Генерал Тошево.

Жалбата на „Русгеоком” е входирана още преди 10-тина дни, каза Атанасов. Той обясни, че има две опции за обжалване – едната е пред Административен съд, а другата – пред МОСВ. 14-дневният срок за обжалване пред Административния съд е изтекъл, посочи Атасанов. Ако все пак намерят някаква вратичка, ние ще се ситуираме като страна, допълни председателят на Инициативния комитет.

По думите му, вероятно „Русгеоком” обжалват процедурата на Експертния екологичен съвет към РИОСВ – Варна, тъй като в състава му 18 от 36 членове са кметове и те са гласували. Но все пак има и 3-ма, гласували за добива на газ, така че се надявам министърът да уважи нашите искания и считам, че няма риск, каза още Атанас Атасанов.