Генерал Тошево благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата да спре добива на газ

Благодарност към премиера Бойко Борисов и към министрите на земеделието Румен Порожанов, на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда и водите Нено Димов, за спирането на инвестиционното намерение на „Русгеоком” ЕАД за добива на природен газ на територията на община Генерал Тошево, отправи кметът Валентин Димитров.

Генерал Тошево благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата да спре добива на газ

Той, заедно с председателя на Инициативния комитет Атанас Атанасов и представители на националната и регионалната асоциация на зърнопроизводителите в България, присъстваха на последното редовно заседание на Министерски съвет на 7 март. В началото му министър-председателят Бойко Борисов даде думата на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров.



„Искам да изразя от името на жителите на община Генерал Тошево и лично от мое име благодарност към премиера и към ресорните министри – г-жа Петкова, г-н Порожанов и г-н Димов, за положителното отношение към казуса и спирането на инвестиционното намерение на „Русгеоком” ЕАД за добива на природен газ на територията на община Генерал Тошево. Бяха насадени страхове, но те бяха естествени, в хората на общината след като излезе докладът за ОВОС на 9 август. Така се произведе и местният референдум на 17 декември 2017 г., с което жителите на общината, всички бяха единодушни – почти 97 процента бяха против добива на газ на територията на община Генерал Тошево”, каза Валентин Димитров. 

Той отправи благодарност към премиера Бойко Борисов, че прие представителите на Генерал Тошево на 3 януари и в най-кратки срокове бе свикан Експертният съвет към РИОСВ – Варна, който отхвърли инвестиционното намерение на „Русгеоком” ЕАД. 

Припомняме, че още през октомври 2017 г. народните представители от ПП ГЕРБ от 8 МИР Добрич Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев, както и ръководството на ПП ГЕРБ – Добрич, изразиха категоричната си подкрепа на жителите на община Генерал Тошево и област Добрич във връзка с опасенията, породени от инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ” ЕАД. Те настояха да не се предприемат последващи стъпки, преди да се гарантират животът, здравето и поминъкът на добруджанци.

Депутатите от ГЕРБ отправиха от парламентарната трибуна и въпрос към министъра на околната среда и водите Нено Димов относно инвестиционното предложение за добив на газ на територията на община Генерал Тошево.