Овошките се събуждат за нов живот, будят се и вредителите

Всички овощни видове излизат от фазата на принудителен покой, дори когато сме имали големи студове в края на сезона като тази година.

Овошките се събуждат за нов живот, будят се и вредителите

Растителните сокове вече се придвижват, пъпките набъбват, а при някои видове скоро ще започнат да цъфтят. В същото време започват да се развиват също така причинителите на болести и на неприятелите по овощните дръвчета. Това налага при установяването им над прага на икономическата вредност да се предприемат третирания с химически препарати. Ако второто зимно пръскане не е било извършено преди набъбването на пъпките поради ниски температури през февруари, това трябва да се направи в началото на март, преди да започне този процес. По време на преминаването на фенофазите се пръскат различните овощни видове.



Прасковите се режат по-късно.

Струпясването на ябълката, ранното кафяво гниене на костилковите, а и съчмянката са силно разпространени болести и това налага да се пръска редовно срещу тях. Много от вредните насекоми се срещат по-малко, затова срещу тях трябва да се пръска при установяването на наличието им, нещо повече, при надхвърляне на икономическия праг на вредност(ИПВ).

Този праг при анарзията например е 3% повредени пъпки в края на март, за червеният овощен акар е 10-15 зимуващи яйца на плодна клонка, за прасковената листна въшка е 8-10 нападнати клонки на 100 клонки. Инсектицидът срещу неприятелите може дасе добави към фунгицида срещу болестите, стига смесимостта им да е възможна и това да е посочено в указанията, съпровождащи препарата.