Тодор Гикински: Фактурите при засичането прeз март ще са на старата цена

Цената за кубик вода, считано от 1 март, вече ще е 3.12 лв. Това стана ясно в началото на тази седмица, след като „ВиК Добрич“ АД реши да определи цена под максимално допустимата стойност, приета от КЕВР в София от 3.28 лв.

Тодор Гикински: Фактурите при засичането прeз март ще са на старата цена

Абонатите  на местното дружество съвсем основателно обаче се запитаха как при следващото засичане на домашните им водомери ще бъде отчетено количеството вода, ползвано през февруари на старата цена и през  част от март при новата цена.



От Добрич Онлайн попитахме директора на дружеството Тодор Гикински, който отговори, че при засичането на водомерите този месец за цялото употребено количество ще бъде наложена старата цена на водата, а именно 2.96 лв.

Той отново не пропусна да уточни, че реално цената на водата не се вдига, повишава се единствено таксата за канализация, която е част от общата сума и затова новата цена ще засегне само абонатите, които имат канализация. Това, по думите му, са само 47% от населението на област Добрич. 

Остават въпросите и как едно задлъжняло с над 32 милиона лева водно дружество би могло да си стъпи на краката след увеличение от 14 стотинки и то само за 47 на сто от абонатите си. 

Без отговор останаха хората и защо в Бизнес плана на ВиК Добрич, който беше връщан пет пъти от КЕВР, не са предвидени намаляване на рекордните 86% загуби по водопреносната мрежа и увеличаване на събираемостта. И най-накрая  - статистиката, че едва 6 на сто от добитата вода в област Добрич се заплаща не ни ли обрича на задълбочаващи се проблеми по отношение на животворната течност, която постоянно липсва в чешмите ни.