Военното летище в Балчик става гражданско, държавата инвестира в него 30 милиона лева

30 милиона лева от бюджета ще бъдат насочени към военното летище в Балчик, за да може то да се превърне в гражданско и да поеме част от чартърите основно през летните месеци, съобщава БНР. Това показва стенограмата от последното правителствено заседание.

Военното летище в Балчик става гражданско, държавата инвестира в него 30 милиона лева
БНР съобщава, че от дискусията става ясно, че заместник финансовият министър Владислав Горанов е бил против държавата да инвестира в обекта, тъй като няма такава практика. Неговото предложение е било летището да се даде на концесия и концесионерът да направи нужните вложения. Министър-председателят Бойко Борисов обаче категорично заявява: "Не искам да се шикалкави".

От стенограмата се разбира, че пари явно ще се намерят. Ще се открие и процедура за отдаването на концесия на летището.

Оказва се, че Борисов лично е проверил какво е състоянието на пистата край Балчик. "Аз нарочно веднъж кацнах на него. Щеше да се разпадне самолетът" - казва премиерът.

Летището край Балчик се прехвърля за стопанисване от Министерството на отбраната към това на транспорта, докато се отдаде на концесия.

Пред министрите премиерът поставя и въпроса къде са отишли парите от преизпълението на бюджетите по времето на тройната коалиция. "С три милиарда лева може да се асфалтира и лунната пътека на морето", казва Борисов.