На пролетни балове общували родители и учители преди години в Добрич

Учителите нямат време да общуват с родителите. По простата причина, че децата са 25 и учителят няма техническа възможност да изговори всичко с всеки родител.

На пролетни балове общували родители и учители преди години в Добрич

Това коментира на кръгла маса на тема “Семейството и училището днес – права и отговорности“ Петър Петров – старши експерт по организация на средното образование в Регионалното управление по образование в Добрич. Кръглата маса се проведе по инициатива на ръководството на СУ „Димитър Талев”, РУО и Община Добрич. Петров припомни пролетни балове, но не благотворителни, които са се провеждали преди години в Добрич в ресторант „Централ”. На тях общували родители и учители, танцували и се веселяли заедно. „Това е една идея за общуване. Или да има съвместни спортни празници. По време на учебния процес става трудно, а много е важно да се общува”, посочи Петров. По думите му, никой не иска родителите да се хвърлят, да обичат и да прегръщат учителите. „Ще има 10-15 процента активни родители, които ще помагат. Те са или в Училищния съвет, или в Настоятелството и сега. Въпросът е другите родители да подкрепят инициативите на родителските общности”, смята експертът. По думите му репликата на родителите „Кажете ми какво трябва и ще дам пари” е масово явление.



Има три типа родителска позиция, свързана с отношението към училището и сътрудничеството, сподели в презентацията си директорът на СУ „Димитър Талев” Весела Панчева. Според нея има родители, и те на този етап са много, които приемат всички политики на училището, с готовност сътрудничат, подкрепят, участват в училищния живот и изцяло са отдадени на идеята за поставяне на детето в центъра на вниманието както на семейството, така и на училището. Втората група са родителите, които са неутрални, пасивни, а по някога се отнасят с равнодушие към училищните политики и към съдействието на училищните дейности. И трета група, която за съжаление става все по-голяма, поставя под съмнение правилността на дейността на училището, влиза в конфликти с учителите и не желае да сътрудничи. Панчева изведе най-важния въпрос на кръглата маса – какво се случва с родителите, чиито деца нарушават дисциплината в час и пречат за нормалното протичане на учебния процес. Родители, които неглижират проблемното им поведение, не се отзовават на училищните мерки и действия, създават самочувствие у децата си за ненаказаност и всепозволеност. „Такива родители имат пълна свобода да тормозят учителите, училищното ръководство и институциите, до които се жалват, защото няма адекватни санкции за тяхното и на децата им поведение”, каза директорът на СУ „Димитър Талев”. Мнението, че всички – учители, родители и ученици, имат нуждата от обединение, изрази Богомил Господинов, учител в СУ „Св. Климент Охридски”. „Всички мерки, действия, правила, всичко това разделя – категоричен бе той. - Ние постоянно си разделяме правата, разделяме си задълженията, разделяме си децата, разделяме си работите”. По думите му първо се е започнало с поставянето на охранители, които да защитават училището. После на камери, които обаче могат само да документират агресията, но не и да я спрат. „Имаме нужда от обединение, от нещо, което да ни свърже и мисля, че това е общуването. От език, който да е общ, който да ни сплотява”, сподели учителят. Той разказа, че в СУ „Св. Климент Охридски” вече се работи за това и първата крачка е обучение, свързано с ненасилствената комуникация, с общуване без агресия. Богомил Господинов изрази мнението си като родител, че има ефект от това.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов сподели, че утре ще разговаря и с министъра на образованието Красимир Вълчев, който ще е на посещение в областта. Ще го запознае с мнението си, че на родителите трябва да се каже тактично, спокойно и демократично, че границата за тях е до двора на училището, до там, където си оставят детето. Да, те трябва да се интересуват, учителите ще им дадат информация как се развива детето им, но трябва да го оставят в техните ръце и сами да решат дали да им се доверят, смята Йорданов. „За това детето е в това училище, в друго, в трето или четвърто. И родителят не трябва да има право да влиза в училище, да се саморазправя с учители. И ако такива случаи бъдат видени от директорите, трябва да се санкционират”, допълни кметът.