Всеки четвърти ученик в Добрич е „за“ легализацията на канабис

Една четвърт или 27.7 процента от учениците в Добрич са „за“ легално притежание на канабис в малки дози.

Всеки четвърти ученик в Добрич е „за“ легализацията на канабис

Това сочат резултатите от представително социологическо проучване сред гимназисти от 9 до 12 клас, извършено от агенцията за маркетингови и социални проучвания „Алфа Рисърч“ ООД. Анкетирани са 1 399 ученици от 75 паралелки на 14 училища. Проучването е проведено по метода на пряка групова анонимна анкета на терен.



Резултатите показват, че почти еднаква е подкрепата на мнения като това, че „Злоупотребата на наркотици е признак на болест и не следва да бъде наказвана“ /18.1 на сто/ и „В закона трябва да се въведат минимални дози от всеки вид наркотик, за чието притежание не се налагат никакви санкции“ /17.6 процента/. Един от всеки десет анкетирани ученици от Добрич дори смята, че притежанието на хероин в малки количества не трябва да се санкционира по никакъв начин. 

Според 37.3 процента от участвалите в проучването сред приятелския им кръг най-често ползваният наркотик е марихуаната. Други два вида дрога със сравнително често ползване в приятелското обкръжение са амфетамин /17.2 на сто/ и хашиш /15.8 процента/. Кокаинът и хероинът са използвани съответно от 11.1 процента и 6.6 на сто от компанията, в която се движат младежите. 

На 30.7 процента от учениците през последната година са им предлагани наркотици. На 18,4 на сто това е ставало спорадично, само 1-2 пъти. Тревожен е фактът, че 3.4 от анкетираните са получавали предложения на наркотици повече от 20 пъти в последната година, като за 2.8 на сто – над 40 пъти са им предлагани наркотици за 12 месеца, посочват от „Алфа Рисърч“. Момичетата и момчетата в еднаква степен са били мишена на подобно предлагане.

Резултатите от представителното социологическо проучване са включени в годишния отчет на Общинския съвет по наркотични вещества и превантивно-информационен център за 2017 г., който предстои да бъде приет на заседание на ОбС. В него се посочва, че съседството на Добрич с известни курортни селища и градове - Албена, Варна и Балчик, го определят като сигурно средище са разпространение, пласмент и употреба на наркотици. За м. г. са известни четири смъртни случая след употреба на наркотични вещества, а според статистиката на един смъртен случай се падат по сто други, пристрастени към дрогата, пише в отчета.