Седем оригинални снимки на Левски представя изложба в „Двореца“

Документалната фотоизложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за отечеството” на националния музей „Васил Левски“ в Карлово ще бъде открита на 22 февруари в галерия „Тихото гнездо” на културен център „Двореца” в Балчик.

Седем оригинални снимки на Левски представя изложба в „Двореца“

Тя успява да обхване всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Включва оригинални снимки на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК.



Акцент в изложбата са достигналите до нас седем оригинални фотографии на Васил Левски, една от които е от 1868 г. и показва Дякона, облечен в униформа на Първата легия в Белград. Ще може да бъде видяна и снимка на Апостола от 1872 г., която е разпространявана от османската власт при издирването му след обира на турската поща в Арабаконашкия проход.

Официалното откриване на изложбата ще е от 11 часа. Дора Чаушева, директор на национален музей „Васил Левски”, специално за откриването на изложбата ще донесе и знамето на Карловския революционен комитет.

Документалната фотоизложба ще остане в галерия “Тихото гнездо” до края на месец март.