Програма за Сирни Заговезни в Добрич

Програма за Сирни Заговезни в Добрич
На 18 февруари тази година ще се отбележи християнския празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка.

Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич канят гражданите и гостите на града да се включат в обредите, свързани с празника.


ПРОГРАМА


15.30 ч.
Място: Начало на пешеходна зона на бул. „25 септември“ 
Кукерско шествие


16.00 ч.
Място: АЕМО „Старият Добрич“ до Часовниковата кула
Възстановка на ритуали, свързани със Сирни Заговезни:


- Кукерски игри


- Сирнишка трапеца


- „Хамкане”


- Хвърляне на стрели


- Прескачане на огън


- Сирнишко хоро


В програмата участват Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, както и  деца и родители от Народно читалище „Български искрици – 2016 г.“


На този ден си припомняме Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Затова традицията изисква всеки от нас да поиска прошка от близките си, както и сам да потърси в себе си сили да прости. 


Характерен обичай за този ден е паленето на огньове (клади), а след като прегорят се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. 


Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Назад във времето всеки момък изстрелва запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късно вечерта. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.


На Сирни Заговезни - преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. 


Прието е да се извършва и обичаят хамкане - на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.


В седмицата преди Сирни Заговезни тръгват кукерските дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете и благославят за здраве и плодородие. 


Постът е своеобразна магия, който трябва да предизвика плодородието. В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост. 

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+