Добричлии не вярват, че цената на водата може да падне, искат да е еднаква за цялата страна

Бизнес планът на ВиК оператора и ценообразуването е спрямо инвестициите, които той предвижда. Ако във входа на изпълнение на този бизнес план се реализират по-малко разходи има механизми да се коригира цената на водата, включително надолу. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова по време на откритото заседание и обществено обсъждане по доклада и проекторешение за одобряване на бизнес план и утвърждаване на цени на ВиК в Добрич за периода 2017-2021 г., което се проведе в Областна администрация.

Добричлии не вярват, че цената на водата може да падне, искат да е еднаква за цялата страна

На срещата присъстваха и членовете на Асоциацията по ВиК, областният управител Красимир Кирилов, всички кметове на общини в областта, управителят на водното дружество Тодор Гикински, Бордът на директорите и граждани. Присъстващи изразиха мнението си, че не вярват цената на водата да бъде свалена. Гражданин предложи на Крумова среща след 2021 г. , за да се види как ВиК дружеството след изпълнението на водния цикъл ще предложи намаляване цената. „Това просто няма да се случи. Никога не се е случвало“, убеден бе той. 



Бившият управител на ВиК Петър Калчев припомни позицията си за намаляване, а не за увеличаване на цената на водата. Той сподели, че за него е необяснимо как в представеното през октомври в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение цената порасна до 3,28 ст. за кубик вода. Калчев е категоричен, че ако КЕВР не се вслуша в протестиращите и не върне бизнес плана, то цените, посочени в него ще бъдат окончателни, а не както твърди сегашното ръководство, че последната дума е на Борда на директорите на ВиК. Дори и да се повиши цената на водата, това няма да помогне за стабилизиране на дружеството. Единственият изход според Калчев е в създаване на Национална водоснабдителна компания, която ще управлява водните ресурси и довеждащата инфраструктура и това ще даде равен старт на всички ВиК дружества.

Според арх. Емилия Добрева единственото решение е да се уеднакви цената на водата в цялата страна. По думите й добруджанци нямат никаква вина, че тя се добива от дълбоки сондажи. „Нима в Козлодуй хората плащат по-различна цена на тока от останалите?”, попита арх. Емилия Добрева. Тя направи публично предложение и настоя да бъде обсъдено уеднаквяване на цената на водата в страната. Зам.-министър Крумова отговори, че това е правилен и солидарен принцип, но едва ли реализуем. Тя съобщи, че МРРБ търси решение на проблема с варианти като въвеждане на такса „солидарност“.