Крадци на пчелни кошери за над 20 000 лева застават пред Темида

Четирима крадци на 88 кошера заедно с пчелните семейства са предадени на съд с обвинителен акт от Районната прокуратура в Генерал Тошево.

Крадци на пчелни кошери за над 20 000 лева застават пред Темида

Престъплението е било продължаващо и извършено след предварителен сговор, използвани са 3 превозни средства, съобщават от Апелативна прокуратура във Варна. Стойността на отнетото от владението на земеделския производител Иван Ив. е 20 273 лева.


31-годишният Ивайло И. и 29-годишният Васил Г. са извършили престъплението в условията на опасен рецидив. За съучастника им – 37-годишния Данаил П., деянието е при условията на повторност. Срещу Ивайло и Данаил се водят и други наказателни производства, а в момента Данаил в ареста по друго производство за държане и разпространение на наркотици. Четвъртият съучастник и инициатор за кражбата – 33-годишният Здравко Д., също като останалите е осъждан. 

На 18 март 2014 г. вечерта четиримата подсъдими отишли с три автомобила в имота на земеделския производител в добричкото село Калина. Там се намирал пчелин с 230 пчелни кошера. Целта била да откраднат кошерите, които впоследствие да продадат. След като разбили катинара, подсъдимите влезли с двата микробуса в двора и натоварили общо 56 кошера. Здравко Д. познавал човек от Варна, на когото щели да ги продадат заедно с пчелните семейства срещу 100 лева на кошер. На купувача било обяснено, че  кошерите се продават, тъй като дядото на един от подсъдимите починал и нямало кой да се грижи за тях. По уговорка с купувача кошерите трябвало да бъдат доставени до силистренското село Главан. Там подсъдимите разтоварили откраднатото, а купувачът им платил 5600 лева. Мъжете се върнали обратно в село Калина и натоварили още 32 кошера. На повторното отиване към село Главан след полунощ джипът на подсъдимия Данаил П. бил засечен от полицейски пост, от който успял да избяга с висока скорост. Малко по-късно полицейските служители забелязали два микробуса, които не спрели на подадения от тях сигнал. След преследване, в което микробусът, управляван от подсъдимия Ивайло И. засякъл пътя на полицейската кола и едва не го ударил, подсъдимият изгубил контрол и се спрял в пътната канавка.  Ивайло и Здравко успели да избягат през нивите. При проверка полицейските служители установили, че в микробуса има 32 кошера. По регистрационните табели на кошерите бил открит собственикът на пчелина и установено, че те са откраднати. 

Разследването по досъдебното производство е спирано веднъж, след като  Васил Г. успява да се укрие след изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в парична гаранция. С писмо от март 2016 г. на Дирекцията за международно оперативно издирване прокуратурата е уведомена, че обявеният за издирване Васил е осъден в Страсбург за измами с кредитни карти и изтърпява присъда във френски затвор. След изтърпяването й с Европейска заповед за арест Васил е предаден на българските съдебни власти на 30 ноември 2016 г. и разследването е възобновено.

Предстои делото срещу четиримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане в Районния съд в Генерал Тошево.