Фермерите да огледат полетата си за активни колонии на полевка

Фермерите да огледат полетата си за активни колонии на полевка
Полевка има по полетата още от есента и земеделските производители, които не са провели успешна борба с вредителя, продължават да имат проблеми с мишките заради топлата зима, каза за „Агрозона“ проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт.

За зърнопроизводителите особено рисков фактор е наличието в близост на площи, засети люцерна, стана ясно от думите на проф. Киряков.


Това, което могат да направят към момента фермерите, е да огледат полетата си и да проверят колко активни колонии на гризача има. Прагът на икономическа вредност е две активни колонии на декар за посеви, от които очакваме реколта и една колония на декар за редки и семепроизводни посеви, каза специалистът. Той припомни, че една мишка не прави само един отвор, а многобройни дупки в диаметър до около 10 метра. Преди да започнат борба с гризачите, стопаните трябва да проверят дали колониите са активни. Това се прави като фермерите заровят входовете на мишките, ако на следващия ден входовете са отворени, означава, че гризачите са активни. В такъв случай е необходимо земеделците да прибягнат до разрешен продукт за растителна защита, който има отровно за гризачите действие. Отровата се поставя в дупката на животното, след което отворът се заравя. Повторна проверка се извършва след около седмица с цел да се види дали все още има активни гризачи.


Наблюденията на проф. Киряков са, че нападението от полевки не е масово по родните полета, но има райони, в които гризачите са с голяма численост.


Към момента няма мишки полевки по полетата, каза за „Агрозона“ производителят на зърнени култури в района на Добрич Николай Алексиев. По думите му есента също не е имало гризачи. „По наши полета не е имало. Много зависи и от това каква точно обработка правиш при сеитбата.“, коментира Алексиев. Той посочва, че за сега не е видял в семейните полета нито една колония на гризачи.


Младият земеделски стопанин коментира, че чрез обработка на земята със стърнищен култиватор, се развалят голяма част от дупките на мишките. Благодарение на тази механична борба с гризачите в стопанството няма проблеми с тях, дори когато в района има голямо нападение от полевки. Друг метод на борба, който се прилага в земите, стопанисвани от Николай Алексиев, е използването на отрова срещу на вредителите, когато вече на полето има индикации, че са се появили мишки. Във всяка дупка се поставя отрова, към която води примамка.  За целта се наемат мъже от близките села. Макар да е стара, тази техника все още работи, става ясно от думите на производителите.


Начинаещите фермери могат да разпознаят нападение на гризачи по типични оголени от растителност петна, които се появяват в посевите с пшеница и рапица. Тогава трябва да се предприемат мерки.

Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+