Депутатите приеха повторно промените в Закона за посевния и посадъчния материал

Комисията по земеделие към Народното събрание прие повторно промените в Закона за посевния и посадъчен материал, след като президентът на страната Румен Радев наложи вето върху измененията.

Депутатите приеха повторно промените в Закона за посевния и посадъчния материал

В преходните разпоредби на Закона се включват и промени в Закона за опазване на земеделските земи.



Законопроектът за посевния и посадъчен материал има цел административно облекчаване на гражданите и бизнес операторите, поради което включваше изменение в още 16 закона, един от които е Законът за опазване на земеделските земи, каза председателят на земеделската комисия Десислава Танева. Тя наблегна на това, че текстът е минал цялата процедура на обществено обсъждане.

Танева увери, че промените в по никакъв начин не могат да доведат до застрояване. С поправките се дава шанс за повторно потвърждаване на решенията за промяна на предназначението. Изисква се предоставяне на ново становище на РИОСВ. Това становище от своя страна трябва да е съобразено изцяло с новото екологично законодателство. „В този смисъл екологичният интерес е абсолютно защитен“, категорична беше Десислава Танева. Остават в проекта сроковете от 3 и от 6 години. Семейства, които са сменили предназначението на имота си и не са могли поради различни причини да реализират инвестиция, ще имат право да потвърдят наново решенията за промяна предназначението на земеделски земи и сроковете за тях отново ще започнат да текат.

Следващата седмица промените в Закона за посевния и посадъчния материал ще влязат в пленарна зала. Ако се повтори резултатът от гласуването в земеделската комисия, законопроектът ще бъде приет и трябва да се обнародва. При положение, че резултатът е друг и ветото не бъде отхвърлено, текстът ще бъде върнат за преразглеждане.

На второ гласуване беше приет и Законът за подпомагане на земеделските производители. Така правно основание за ползване на земеделски земи може да се регистрира до 31-и май.