За любовта към математиката на две успели ученички от Добрич

Две осмокласнички от Добрич получиха шанса да са част от националната селекция за разширения национален отбор на страната за Европейската олимпиада по математика за момичета.

За любовта към математиката на две успели ученички от Добрич

Възпитаничките на природо-математическа гимназия "Иван Вазов" в Добрич Петя Катранджиева и Елена Вутова  от 8 „а” клас, профил информатика  имаха възможност да са част от националната селекция за отбора на България за Европейската олимпиада за момичета по математика. Това стана благодарение на отличното им представяне на зимния математически турнир „Атанас Радев“, който се проведе в края на януари в Ямбол и бе организиран от Министерството на образованието, местното Регионално управление по образование и Съюза на математиците в България. Елена Вутова завоюва първа награда сред участниците от 8 клас.  



На база на резултатите им от и зимния  турнир в Ямбол и есенния в София двете ученички са били част от 40-е участнички от цялата страна от 8 до 12 клас, които да представят страната ни на Европейската олимпиада по математика за момичета. 

Двете ученички са горди, че са били част от част от националната селекция на България по математика. Те споделят, че по този начин са доказали, че са достатъчно добри и че математиката им е най-голямата страст. 

Петя заяви,че за нея математиката е като предизвикателство, тя сподели, че чувството, когато реши дадена задача е несравнимо. А любовта към цифрите и математиката у Елена е възпитал нейният баща, който я е завел на първото й математическо състезание.

Любимите задачи на Елена и Петя са тези, които имат по-нестандартен начин на решение – тези от комбинаториката и геометрията. 

Момичетата пожелаха на децата, които са добри в математиката, да са упорити и да не се предават пред трудните задачи, по този начин ще открият любовта към науката.