През февруари живакът скача до 22 градуса

Февруари ще ни донесе неочаквано високи температури за сезона – между 17 и 22 градуса. Разбира се, ще покаже и „лошата си страна“ с малко студ. Най-ниските температури, които се очакват са между -14 и -9 градуса.

През февруари живакът скача до 22 градуса

В Северна България и високите полета, месечната температура ще бъде от 0˚ до 2˚. За Южна България и  Черноморието – между 2 и 5 градуса, пише dnes.bg. В планините остават минусови температури – между минус 8 и минус 3 градуса.



Средната месечна сума на валежите в равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm. В Рило-Родопския масив и Странджа валежите ще бъдат от 60 до 100 mm.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, така ще е и с месечната сума на валежите, според прогнозата на НИМХ-БАН.

Февруари ще започне необичайно топло, очаква се слънце предимно в Източна България. Там ще духа и умерен югозападен вятър.

Още на 3-ти този месец ще завали дъжд, а от северозапад бързо ще нахлува студен въздух. Със застудяването дъждът ще премине в сняг. Валежите ще бъдат за кратко, облачността ще се разкъсва и намалява. Ще е ветровито и чувствително по-студено.

През втората половина на десетдневието температурите все още ще са по-високи, но и по-близки до обичайните за месеца. Ще има условия за превалявания, които ще започнат като дъжд и постепенно ще преминат в сняг.  Валежи от сняг се очакват в Западна и Северна България, но няма да се образува трайна снежна покривка.

През второто десетдневие температурите ще се понижат още и ще се колебаят около средните. Ще има и слънчеви дни. Вероятност за валежи има около 12-и и през втората половина от десетдневието. Те ще са последвани и от застудявания.

През третото десетдневие по-голяма е вероятността температурите да бъдат около нормата. Остава и вероятността за чести валежи.