Ангел Забуртов: „Естакадата на Шабла е почти готова!“

Естакадата в Шабла е построена през 60-те години на миналия век. Тя служи като разграничителна точка между морските пространства на България и Румъния.

Ангел Забуртов: „Естакадата на Шабла е почти готова!“

Построена е и, за да подпомага търсенето, проучването и добива на нефт и газ в Тюленовското находище, но от години не се използва по предназначение. По-важното е, че съоръжението е един от ориентирите при определяне на морските граници между България и Румъния в Черно море. Съоръжението, което е от стратегическо значение за държавата ни, години наред е изложено на тежките метеорологични условия на Северното ни Черноморие и корозията на водата, без никой да се грижи за поддържането му. Когато естакадата  вече е разрушена и напълно неизползваема, през 2014-та година тя става един от приоритетите в инвестиционната програма на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Така се стига до  решението на правителството съоръжението да бъде прехвърлено към Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, осигурено е финансиране и през април 2014-та година е направена символичната първа копка по възстановяването му. Възложител на проекта  „Инженеринг за възстановяването на пристанищно съоръжение при нос Шабла – Морска естакада с островна площадка” е Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, а изпълнител е Консорциумът „Морска Естакада Шабла”. Сключеният договор включва проектиране, строителство и строителен надзор и е на обща стойност от почти 6 милиона и 200 хиляди лева. Срокът за изпълнение на проекта е до януари 2016г. или поне така е записано в документите. По думите на изпълнителния директор на държавното предприятие възложител Ангел Забуртов, когато строителните дейности се извършват в морето, те зависят изцяло от метеорологичните условия.



„Срокът 2016-та година е механично изчислен и е в календарни дни и там не влизат дните с тежки метеорологични условия, затова не може да се говори за забавяне на срока за изпълнение“, казва Забуртов и допълва, че естакадата е напълно обезпечена като конструктивни елементи.  

Новата естакада ще е дълга 414 метра и широка 6 метра. На нея се предвижда островна площадка, издигната на 8,5 метра над морското ниво. Ще бъде направен и пристан за кораби.

„Естакадата е завършена до 293 метър, така че повече от две трети от работата е свършена. Надяваме се само на добро време, за да можем да приключим“, казва Ангел Забуртов. 

Естакадата е проектирана така, че на нея да могат да пристават и кораби, което  предоставя още една възможност за развитието на туризма в региона, споделя кметът на Шабла Мариян Жечев. „Ползата от естакадата ще е комплексна – първо като туристически обект, после като възможност за разкриване на работни места и не на последно място за рибарите.“ 

Задължението за поддръжката на естакадата след завършването на рехабилитацията й ще е отново на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.