Мизерна присъда по делото „Илинден” в Охрид

Подсъдимите по делото за потъналия в Охридското езеро кораб „Илинден”, при който загинаха 15 български граждани, бяха обявени за виновни. Охридският съд обаче им наложи мизерната една година затвор, както и да покрият разходите по делото.

Мизерна присъда по делото „Илинден” в Охрид
Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по 1 година затвор.

На Филевски ще бъдат приспаднати четирите месеца, прекарани в ареста и под домашен арест.

Двамата бяха осъдени да платят всички разноски по делото в размер на близо 2, 6 милиона македонски денара.

Сотир Филевски е виновен, че не е спазвал наредбите за корабоплаването и безотговорно е качил на бора 50 туристи.

Баич  в качеството си на инспектор на германската застрахователна компания „Лойд” пък бе осъден затова, че е определил като годен за плаване корабът, който е произведен през 1924 г.

След като чу присъдата си, Филевски заяви само, че не се чувства виновен и насочи всички останали въпроси към адвокатите си, съобщи БНР.

Днешната присъда може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Битоля, който според очакванията на адвокати ще заседава не по-рано от средата на октомври.

Според македонското законодателство тази присъда е минимална, а максималната е 5 години ефективно лишаване от свобода.

Корабът „Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. Корабът пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро.  Преобърнал се е на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро.

Инцидентът станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Удавилите се са предимно възрастни хора и пенсионери.

Самият капитан Филевски на няколко пъти заяви, че съжалява и че било по-добре да загине и той при инцидента.

Същевременно заради инцидента  в България бе глобена организаторът на пътуването Боряна Георгиева, заради това, че е извършвала дейност без лиценз. Глобата бе в размер от 4500 лева и забрана за две  години да упражнява търговска дейност.