10 милиона лева губи Община Балчик с решение на общинския съвет, алармират от БСП

Общинският съвет на БСП – Балчик разпространи декларация, в която се казва, че мнозинството от ГЕРБ, ДПС, Зелена партия и СДС гласува решение, с което ощети бюджета на общината с над 10 милиона лева. Общинските съветници отмениха собственото си решение за приходи в размер на 1 650 000 лева от такси за технически услуги, а вместо това общината в тези кризисни времена ще получи 10 000 лева. Общинската организация на БСП заедно с нейните съветници заявява, че ще използва всички възможности скандалното решение да бъде преразгледано.

На последната общинска сесия на 30 септември местният парламент в Балчик реши „Тесса Енерджи” да заплати на общината еднократна такса от по 5 000 лева за издаване на разрешения за строеж на два ветроенергийни парка в района на селата Стражица, Кремена и Тригорци. Предложението бе внесено от общинският съветник Урал Бекиров с мотива, че проектите имат голям обществен и значим социален ефект, изразяващ се в ангажирането на местни фирми и строителни работници.

Съгласно общинската наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, таксата за технически услуги за всеки един ветрогенератор е 30 000 лева. Според същата наредба, чл.39(3) инвестиционни и/или инфраструктурни проекти с голям обществен интерес и значим социален ефект, при които на територията на общината се предвижда изграждане на повече от 3000 метра мрежи, съоръжения и инсталации, се освобождават от заплащане на такси за технически услуги, като заплатят еднократна такса в размер на 5 000 лева. Така вместо за 38 ветрогенератора да се заплатят по 30 000 лева, в хазната на Балчик ще влязат само 10 000 лева. В знак на несъгласие с решението на Общинския съвет кметът Николай Ангелов напусна заседанието.

На пресконференция в Добрич днес областният лидер на БСП Владимир Калчев заяви, че в Балчик се говори за раздадени 160 000 лева, но е трудно да се докаже кой и на кого ги е дал.

Заместник-кметът на Балчик Митко Петров съобщи, че на база заявен интерес за изграждане на над 300 перки от други фирми, бюджетът ще бъде ощетен с 10 милиона лева. Той допълни, че фирми, изграждащи ветропаркове на територията на общината, вече имат претенции за изплатената от тях такса в размер на 30 000 лева за всеки ветрогенератор.