Екозов: Референдум да реши за незаконните писти в Пирин

Природозащитници призовават премиера Борисов за провеждане на референдум за Национален парк Пирин, съобщиха от коалицията неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Еколозите предлагат българите да бъдат попитани дали да се премахнат незаконно построените писти и ски-съоръжения или не.

Екозов: Референдум да реши за незаконните писти в Пирин
От коалицията „За да остане природа в България” считат, че идващите местни избори и избор на президент са добра възможност с минимални разходи да се проведе и първият национален референдум, посветен на Национален парк Пирин, призовават еколозите. Природозащитните организации очакват Министерският съвет да предложи на Народното събрание провеждането на референдума, като подготви лично обръщение към всеки депутат да подкрепи инициативата.

Природозащитниците напомнят, че парк Пирин заедно с Рила и Централен Балкан е записан в Закона за защитените територии, а горите и земите му са изцяло държавни. Това национално значение на Пирин задължава изпълнителната власт при сложни въпроси, за които няма еднозначни или лесни решения, да потърси мнението на всички граждани на България, които де факто се явяват собственици на тези паркове.

Коалицията „За да остане природа в България” също така изтъква, че Пирин е обект от природното наследство на ЮНЕСКО и опазването му е не само от българско, но и от световно значение.

Неправителствените организации са готови да участват в консултации по формулиране на въпрос за референдума и очакват поканата на правителството. Природозащитниците изреждат и примерни въпроси за бъдещия референдум.

Те предлагат властта да избере една от трите формулировки:
- Да се премахнат ли незаконно построените писти и ски-съоръжения в Национален парк Пирин?
- Да се накаже ли офшорната компания, нарушила закона и изградила незаконните ски писти и съоржения в Национален парк Пирин, като се отнеме концесионния договор?
- Да се отдават ли държавни територии от Национален парк Пирин за ползване на офшорни компании?

Природозащитниците отново настояват екоминистерството и община Банско да обнародват строителните разрешителни за всички обекти в ски зона Банско, включително ски-пистите, както и да публикуват в интернет концесионния договор с фирмата „Юлен” АД.