Вековна гора е на път да бъде унищожена

Вековна гора е на път да бъде унищожена. Както вчера Агрозона писа бракониери изсякоха 564 дървета в защитената местност „Туловска кория“. През последните 20 – 25 години тази тенденция се следи, но резултат от това няма. Вековните гори в България стават все по-малко.

Вековна гора е на път да бъде унищожена

„Незаконно отсечени са 76 кубика дървесина. Предимно от габър и летен дъб с диаметър средно около 16-17 см.”, казва Петър Заяков, директор на РДГ Стара Загора. Извършителите на незаконната сеч са от близките села, пише nova. „В началото всичко беше с едни малки триончета, с едни велосипеди, след това преминаха към каруци и коне и вече сега този случай е направо уникален с много изнесени кубици. Вероятно са влизали машини, ползвали са и моторни триони, според нас”, допълва Ивайло Клисуров от „Зелени Балкани“.




Тези гори са едни от най-старите в страната ни. Според легенди тук е и дъбът на цар Калоян, край който той си почивал. Това е остатък от Великата българска гора.

Сигналът за унищожителната сеч е изпратен в прокуратурата. Направен е акт на горския служител, който отговаря за региона поради занижения контрол в защитената територия. Горските стражари обаче се оплакват, че въпреки написаните актове, набезите в гората са постоянни.