Близо 40 % нараснала числеността на мечките през последните 6 години

С близо 50 % пъти е нараснала числеността на мечките в България през последните 80 години.

Близо 40 % нараснала числеността на мечките през последните 6 години

Спрямо 2011 година пък видът се е увеличил с цели 400 броя. Според последната таксация на Агенцията по горите през 2017 г. българските гори са обикаляни от 981 мечки. За сравнение, през 2011 година те са били около 600 екземпляра.



Най-много мечки, според последната таксация, са отчетени в Смолянска област, където обитават 207 екземпляра. Следващата по-голяма популация е във Велико Търново – 156. Пловдив се нарежда трети със 133 мечки, а след него е Ловеч, където има 104 екземпляра. Петата по ред област е Пазарджик, в която са регистрирани 104 животни от вида.

Обратното, на територията на Варна и Бургас няма популация на нито една мечка.

Първото сериозно преброяване на вида у нас датира от 1934 г., когато  е установено, че страната е обитавана от 300 – 366 индивида, а за същата година са отстреляни 32 мечки. В резултат на взети мерки по ограничаване на отстрела и опазване на вида до 1959 г. броят им нараства до 450 и оттогава до момента числеността на мечките в България бавно нараства. През 1980-те години кафявата мечка се превръща в ловно-стопански обект. Поради тази причина в района на Кормисош са внесени мечки от Румъния, които да подобрят генофонда на местните. Карпатските мечки са по-едри и с по-ценни трофейни качества. В близките години е установено, че 7 от екземплярите в България са наследници на карпатските мечки.

От „Агрозона“ припомнят, че наскоро в социалните мрежи се появиха многократни коментари, че тази пролет от Румъния и Русия у нас са докарани нови мечки, които са били разселени из Централен Балкан.  Те се позовават на разкази на хижари, кравари и членове на ловни дружинки.

Планинарите признаха, че така и не са намерили официално потвърждение на тези сведения, но се притесняват, че ако са верни, неклиматизираните и непригодени към тукашните условия мечки наистина представляват реална заплаха.

При това, казват по-запознатите с особеностите на горската фауна, по-притеснителното е, че освен че са по-кръвожадни, карпатските мечки например, ще се чифтосат с кафявите български мечоци, което ще застраши популацията им.