10 любопитни факта за Елвис Пресли - 83 години от рождението му

Днес музикалният свят отбелязва 83 години от рождението на Елвис Пресли, известен по цялото земно кълбо като Краля на рокендрола. Вечен и незабравим!

10 любопитни факта за Елвис Пресли - 83 години от рождението му

Той е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи, САЩ. Елвис е най-голямата звезда на рокендрола и икона в музиката и киното, смятан за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век. Факт е, че той промени популярната музика завинаги. “Преди Елвис нямаше нищо”, казваше Джон Ленън, а Брус Спрингстийн определя музиката му като “прошепната мечта в ухото на публиката”.



По повод годишнината от рождението на Краля ви представяме 10 любопитни факта за него:

Първата публична изява на Елвис е на панаира “Мисисипи-Алабама”. Тогава той е 10-годишен, но се явява на конкурса за певци, облечен в каубойски костюм и се налага да стъпи на стол, за да може да стига до микрофона. Изпълнението на песента “Old Shep” на Ред Фоли му печели второто място в състезанието.

Песен на Елвис е излъчена за пръв път по мемфиската радиостанция WHBQ на 19 юли 1954 г. Сингълът се казва “That’s All Right”/ “Blue Moon of Kentucky” и само седмица след излъчването си получава 6000 предварителни поръчки.


На 30 юли 1954 г. Елвис изнася един от първите си концерти в парк в Мемфис. По време на шоуто е много нервен и краката му започват да треперят толкова силно, че крачолите на панталона му чарлстон се залюляват. Момичетата в публиката пощуряват и музикантът решава да включи тези движения в бъдещите си концерти.

По време на музикалната си кариера Елвис записва повече от 600 песни, но нито една не е написана от него.

Елвис е имал черен колан по карате. Той се запалва по бойните изкуства през 1958 г., докато отбива военната си служба в Германия. Черния си колан получава през 1960 г. преди завръщането си в Щатите. Любовта му към бойните изкуства продължава през целия му живот.

Някои от сценичните костюми на Елвис тежат повече от 13 килограма.


В края на 2004 г. импресариото Робърт Силърман купи 85% от собствеността на Пресли, което включва правата върху името му и управление на имението му Грейсленд. Дъщерята на певеца Лиса Мари притежава останалите 15%.

Рожденото име на музиканта е Елвис Арон Пресли, но на надгробния му камък пише Елвис Аарон Пресли. Малко преди смъртта си той решава да прибави още едно “а” към второто си име, за да го направи библейско (библейският Аарон е брат на еврейския пророк Моисей).

Краля има продадени над 1 300 000 000 албума по целия свят, повече от всеки друг изпълнител или група, включително The Beatles.

Елвис води в класацията на най-успешните солови артисти с 13 номер едно албума, а след него са Мадона, покойната легенда Дейвид Бауи (с 11 албума номер едно в чарта) и Роби Уилямс със същия резултат. Топ 5 на най-големите в музиката се допълва от Краля на поп музиката – Майкъл Джексън – с десет албума, заставали на върха на британския чарт.

Източник: Радио 1 Рок