Новата година започва с втория прием на подмярката за преработка

Приемът по ПРСР през 2018 г. ще започне с отваряне на подмярката за преработка 4.2 като прозорецът ще бъде затворен през април, това сочи проект на индикативния график за прием за следващата година.

Новата година започва с втория прием на подмярката за преработка

Максималният процент на съфинансиране ще е 40-50%. Максималният размер за финансово подпомагане е в размер на 2 млн. евро. Приемът ще стане по ИСУН, тъй като вчера Парламентът прие на второ четене промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които се въвежда използването на Интегрираната система за управление и наблюдение.



Младите фермери ще кандидатстват през февруари

През февруари ще стартира подмярката за млади фермери 6.1 като приемът ще приключи през май. Одобрените проекти ще бъдат съфинансирани с максимум 25 хил. евро. Проектни предложения могат да се подават и по подмярка 19.3  „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“. По тази подмярка съфинансирането е до 100%, максималната безвъзмездна помощ за подготвителна помощ е левовата равностойност на 10 000 евро за проекти за вътрешнотериториално сътрудничество и на 25 000 евро за проекти за транснационално сътрудничество. За изпълнение на проекти за сътрудничество – левовата равностойност на 100 000 евро за транснационално сътрудничество и на 50 000 евро за вътрешнотериториално сътрудничество.

Отново през февруари е предвиден стартът на общинската мярка за инфраструктура 7.2. Финансирането е до 100% като максималният размер на финансово подпомагане е 600 000 евро.

Мярката за широколентов интернет започва през март

Най-много мерки са предвидени да бъдат отворени през март. Тогава ще стартира мярката за широколентов интернет и приемът ще завърши през юни, стартира и подмярка 8,3 – Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития. И този прием приключва през юни, подпомагането е до 100% в размер на 1 500 000 евро. От март до юни се отваря прозорецът и за подмярка 8,4 – възстановяване на щети от пожари и природни бедствия. Финансирането е до 100%, а максималната безвъзмездна финансова помощ е в размер на до 1 млн. евро. И друга горска мярка стартира през март – 8.6 – за инвестиции в технологии за лесовъдство, преработка и търговия с горски продукти. Подпомагането е в рамките на 40-50%, а таванът на безвъзмездната помощ е 500 хил. евро.

През април е предвиден към момента прием по мярка 9 за групи и организации на производители. Краят е през юли, а безвъзмездната помощ – левовата равностойност на 100 000 евро за всяка една година в рамките на 5 последователни години. Подмярка 6.4.1 за инвестиции в неземеделски дейности също е планувана да стартира през април, 50% е нивото на подпомагане, а максималната безвъзмездна помощ възлиза на 200 хил. евро. Подмярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“ също ще е с априлски старт, а прозорецът ще бъде затворен през юли. Подпомагането ще е 60-80% като размерът на безвъзмездната финансова помощ ще е левовата равностойност на 25 000 евро.

Според проекта на графика проекти по подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ ще се приемат от май до юли. Съфинансирането ще е до 100% – за разходите за проучвания, разходите за стимулиране на интерес и за текущите разходи и до 70% за инвестиционни разходи. За една оперативна група за един проект максималната безвъзмездна помощ е левовата равностойност на 1 000 000 евро.

През юни отново ще се кандидатства за възстановяване на културното наследство

През юни започва приемът по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата“ и приключва през август. Съфинансирането е в размер на 75-100%. Безвъзмездното подпомагане е до левовата равностойност на 400 000 евро.

Подмярка  1.1 „Професионално обучение и придобиване на умения“ е планувано да стартира през юли и прозорецът да бъде затворен през октомври. Финансирането е до 100%.

Септември е стартът на подмярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“. Подпомагането е до 100% в случай, че не е налично генериране на приходи и в съответствие с Насоките на Европейския съюз за държавната помощ в сектора на селското и горско стопанство и в селските райони за периода 2014 – 2020 г. Приемът ще завърши през декември като безвъзмездното подпомагане е до 50 хил. евро.