Ултиматум: Либия напада Европа, ако НАТО не се изтегли

Ако НАТО не спре бомбардировките в Либия, Кадафи ще опита да пренесе бойните действия в Европа, заплаши лидерът на Джамахирията, като призова своите поддръжници и да изземат оръжията, доставени за бунтовниците от Франция.

Ултиматум: Либия напада Европа, ако НАТО не се изтегли
Либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че ако НАТО не прекрати бомбардировките на територията на Либия, неговата армия може да се опита да пренесе бойните действия в Европа, предава ВВС.

Думите на Кадафи бяха оповестени по високоговорители на Зеления площад в Триполи, на който в петък се събраха негови поддръжници. Тогава той призова своите сили да придобият оръжието, доставено от Франция за опозицията.

„Идете в района Джебел (Нафуса) и вземете оръжията, доставени от Франция. Ако по-късно искате да ги помилвате (опозицията), това си зависи от вас", заяви Кадафи в посланието.

Рано тази сутрин пък световните агенции предадоха, че страните от Африканския съюз няма да изпълнят заповедта за арест на Полковника, дадена от Международния криминален съд.

Според участниците в срещата в Екваториална Гвинея заповедта „сериозно усложнява" усилията за намиране на мирно разрешение на конфликта между силите на Кадафи и либийските бунтовници. На общото събрание на срещата на върха на лидерите на АС е взето решение, че „Страните-членки на АС няма да сътрудничат в изпълнението на заповедта за арест".