През 2018-та ще се извършат строителните дейности по водния цикъл

Междинна пресконференция за отразяване напредъка на дейностите по "Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич - фаза 1", финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", се проведе днес в Община Добрич. В нея участваха кметът Йордан Йорданов, ръководителят на екипа за управление на проекта Живко Неделев, екипът на звеното, представители на фирмите изпълнители.

През 2018-та ще се извършат строителните дейности по водния цикъл

След много борби, подписахме заветни договор и работата по проекта започна, отбеляза кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов.



Проведени са обществени поръчки по ЗОП, сключени са договорите за изпълнение на строителните дейности, надзора, техническата помощ, реконструкцията на пречиствателна станция - Врачанци, съобщи ръководителят на екипа за управление на проекта хидроинженер Живко Неделев. Предстои финализиране на процедурата за избор на изпълнител за ремонт на канализационна мрежа.

Строително-монтажните работи по изграждането на нов водопровод са започнали през този месец в квартал Изгрев. Те ще извършат в целия град оснвоно през 2018-та и ще приключат до март 2019-та.

До края на август следващата година пък е предвидено да бъде изцяло реконструирана пречиствателна станция - Врачанци.

Общата стойност на проекта е 114 901 132 лева - най–мащабният, реализиран от Община град Добрич. Безвъзмездната финансова помощ от ЕС е над 86 милиона лева. В  рамките на водния цикъл ще се извърши рехабилитация на 80 км. водопроводи в града, на 6.4 км. канализационна мрежа, включително 3 главни колектора и 3 канализационни помпени станции, както и ще се извърши реконструкция на пречиствателна станция.

Спиранията на водата ще са в рамките на един работен ден - при присъединяване към новата мрежа, увери Живко Неделев.

Гражданите ще бъдат уведомявани предварително за предстоящите в следващата седмица дейности по водния цикъл на специален подсайт към този на общината.