2 юли - ден на НЛО и уфологията

Клуб "Търсачи на алтернативни форми на живот" изучава паранормалните явления в Добричко вече 23 години.

2 юли - ден на НЛО и уфологията

2 юли е световен ден на НЛО и уфологията. Датата не е избрана случайно. На този ден през 1947 година край американския град Розуел се разбива летяща чиния с извънземни. Случаят е засекретен и първоначалната информация за събитието е отречена от военните. След това обаче на бял свят излизат снимки (като тази от статията) и видео от аутопсията на извънземно.

 

Добрич е един от малкото градове в страната с действащ уфо клуб.  Клуб "Търсачи на алтернативни форми на живот" е създаден още преди демокрацията - през декември 1988 година. Основател и досегашен председател е инж. Веселин Боянов.

 

Науката не се занимава с изследване и проучване на анамолиите и загадките в природата и човека, за това група ентусиасти се заехме с това, обясни инж. Веселин Боянов как е създаден клубът в Добрич.

 

Интересът към дейността му бързо нараства и в периода 1995 - 2003 година членовете му са 15-20 човека. Те участват в експедиции, конференции, събират информация и изследват аномални явления в Добрич и областта.

 

Днес сме по-малко, тъй като времената са различни - лесен достъп до информация в интернет, незаинтересованост от хората към всичко и други, коментира Боянов.

 

Ние не сме клуб по фантастика, а нашата цел е проучване на нещата, категоричен е той.

 

Членовете на Клуб "Търсачи на алтернативни форми на живот" - Добрич отделят от собственото си време и средства за изучаване на аномални явления.

 

За тези 23 години добричките уфолози са проучили и обработили информация за над 120 регистрирани случая. Сред тях са кацане на НЛО на хиподрума в Добрич през 1993 година, среща от трети вид в село Орляк, много случаи в село Карапелит - кацане на НЛО и полтъргайст, наблюдение на плазмено тяло между Овчарово и Крушари и други.

 

За да обединят усилията на всички българи у нас и по света, занимаващи се с подобни проучвания, добричките уфолози са направили сайта www.ufo.bg. Чрез него клубът получава и сигнали от добричлии, като през тази година по този начин са изследвани паднал камък от небето в оранжерия в Добрич и наблюдение на сферични обекти в небето над града.

 

Край Розуел е имало събитие от голямо важност, което през годините по всякакъв начин се опитват да го дискредитират, коментира инж. Веселин Боянов. Щом Розуел е предизвикал интереса на военни и ФБР, значи има нещо, смята той. 

 

Хората се управляват по-лесно когато не знаят, ако стане ясно, че съществуват и други цивилизации може да настъпи хаос, обясни Боянов част от причините държавите да засекретяват всякаква информация за НЛО.

 

На Луната сигурно е кацано от човек, но не е ясно с какви апарати, смята Боянов. Филмът, който показва, това събитие е спорен и може би не е автентичен, коментира той темата за достоверността на излъчените кадри, покзващи американските космонавти на Луната. Само година по-рано, през 1968 година, Стенли Кубрик прави филма "2001: Одисея в Космоса", който показва, че по това време технологично е възможно да се пресъзадат подобни сценични ефекти. Факт е, че режисьорът е канен да работи за НАСА, допълва инж. Веселин Боянов съмненията си относно автентичността на показаните кадри, в които Нийл Армстронг стъпва на Луната.