Днес празнуват ветеринарите

На днешния ден всички ветеринарни специалисти в България отбелязват своя професионален празник.

Днес празнуват ветеринарите

До освобождението на България от турско робство в страната няма квалифицирани ветеринарни специалисти. Първите ветеринарни лекари са от руската армия, които след Освобождението през 1878 г. по покана на българското правителство остават в България. Сред тях са Иван Нейман, Иван Вознесенски, Ото Калнинг, Карл Расс и др. Ветеринарната служба се формира отначало в рамките на санитарната служба.



На 14 декември 1897 г. е приет Законът за санитарно-ветеринарната полиция, с което се поставя началото на Ветеринарно-медицинската служба в България. 

Първият законодателен акт, с който се подсказва необходимостта от организирането на ветеринарна служба, е "Временни правила за устройването на медицинско управление в България", утвърден на 11 февруари 1879 от Първото обикновено народно събрание. В този документ се споменава, че "на медицинския съвет се възлага издаване на наставления против заразителните болести по хората и животните". Въз основа на Временните правила не са изработени конкретни правилници или наредби. В първия медицински съвет няма представител с ветеринарномедицинско образование.