Уникална изложба показва умалени модели на знакови места от двете страни на Дунав

Днес от 17.30 часа в Младежки център Добрич ще бъде официално открита уникална изложба, която представя 45 реалистични обемно – пространствени умалени модели на значими културно – исторически обекти, разположени от двете страни по поречието на р. Дунав.

Уникална изложба показва умалени модели на знакови места от двете страни на Дунав

Към всеки от моделите има собствено осветление като посетителите на изложбата ще имат възможност на слушалки да прослушат кратко описание на съответния обект на три езика: български, румънски и английски.



Детайлният макет на Дунавската равнина, включващ знакови места е изработен по проект „Дунав – река с много история“, който се изпълнява от Фондация „Отворена длан“ с председател Христо Таслаков и Федерация на работодателите от окръг Олтения – Ф – ПРО“/Крайова, Румъния/. Той стартира през 2016 г. като до момента изложбата е представена в Русе и Монтана. Освен в Добрич ще бъде изложена и в Монтана, а през 2018 г. ще се представи на четири места в Румъния.

От българска страна са представени 24 макети на крепостта „Баба Вида” във Видин, Националния музей параход „Радецки” в Козлодуй, Патриаршията в крепостта „Царевец” - Велико Търново, Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе, Двореца в Балчик и др. Добрич е представен с арменската църква.