Филм за 80-годишния мореплавател от Каварна Васил Куртев тази вечер по БНТ 2

Днес е телевизионната премиера на "Мореплавателят, който сбъдна мечтата си", документалния филм може да гледате и в четвъртък и събота.

Филм за 80-годишния мореплавател от Каварна Васил Куртев тази вечер по БНТ 2

Филмът за ветроходеца д-р Васил Куртев - най-възрастния българин, обиколил света сам с яхта е от документалната поредица "Съвременници 2" на БНТ 2. Телевизионната премиера на "Мореплавателят, който сбъдна мечтата си" е днес, понеделник, от 21.45 часа. Тази седмица в програмата на БНТ 2 са предвидени 2 повторения на документалния филм - в четвъртък от 15.05 часа и в събота от 17.45 часа.



Документалният филм е създаден от екип на Телевизионен център - Варна. Сценаристи са Бистра Варнева и Дарина Докова, оператор – Георги Христов, режисьор – Мариета Бобева.

Д-р Васил Куртев извърши сам околосветско плаване с яхта "Одесос" от 5 август 2015-та година до 18 май на тази, като измина 26 000 морски мили. 80-годишният мореплавател от Каварна е стоматолог по образование. Той три пъти е прекосявал Атлантика. Трикратен носител е на приза Златен глобус "Кор Кароли" за най-добро българско морско ветроходно постижение. Васил Куртев е почетен гражданин на Каварна.