Окръжен съд - Добрич повишава правната грамотност на ученици

За четвърта поредна година Окръжен съд – Добрич участва в образователна програма за ученици.

Окръжен съд - Добрич повишава правната грамотност на ученици

Окръжен съд –Добрич започна работа по образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Инициативата се провежда съвместно от ВСС и Министерство на образованието и се реализира в доброволното и безвъзмездно участие на магистрати и съдебни служители в цялата страна.




Окръжният съд  се включва в образователната инициатива за четвърти пореден път, като тази година ще си партнира с две училища от Добрич – СУ „Д. Талев” и СУ „П.Р. Славейков”.

Програмата има за цел да повиши правната грамотност на учениците и степента на доверието им в съдебната власт, както и да ги подтикне към спазване на законите. Инициативата се осъществява под формата на лекционен курс с близо 100 ученици от десетите и единадесетите класове на двете учебни заведения.  Лекциите ще бъдат водени от съдия Галатея Ханджиева, съдия Калиптен Алид и съдия Георги Павлов от наказателното и търговско отделение на Окръжен съд Добрич и съдебният помощник Венцислава Печанска.

В рамките на лекционния курс учениците ще се запознаят с структурата и функциите на съдебната власт у нас и професиите съдия и прокурор. В следващите 5 месеца младежите ще научат как могат да защитят правата си чрез съдебните институции и  видовете  съдебни услуги. В уроците на правна тематика ще се говори още за детското насилие, хулиганските прояви на непълнолетни, трафика на хора, за престъпления, извършвани от наркозависими лица. Пред учениците ще бъдат представени и правни казуси, свързани с тежки семейни конфликти - домашно насилие, лишаване от родителски права, настаняване на деца в приемни семейства.

Тази година поо повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в лекционния курс ще бъде обърнато специално внимание и на това как правото на ЕС се прилага в нашата страна и какви са процедурите за съдебно сътрудничество между държавите-членки. Целта е младежите да научат повече за правата и задълженията си като граждани на България и Европа.