ББ-кубовете край село Рогозина са в изрядно състояние

Tова установи проверка на общински служители.

ББ-кубовете край село Рогозина са в изрядно състояние

Нито един от ББ-кубовете в бившето Държавно земеделско стопанство край с. Рогозина (ДЗС – Рогозина) не е в състояние, което би представлявало опасност за природата и здравето на местните жители. Външната обвивка на стоманобетонните контейнери не е нарушена, няма течове, ясно се отличават серийните номера и задължителния жълт знак, с който се обозначават токсичните продукти в индустрията. Поставената през лятото хидроизолация на капаците също е в добро състояние. Това установи нарочна проверка на главния еколог на община Генерал Тошево.



В кубовете се съхраняват негодни за употреба препарати за растителна защита, основно пестициди. 12 от тях са поставени там през 2000 година, а останалите 63 – през 2003 година, по инициатива на земеделското министерство чрез Регионална служба „Растителна защита”.

С цел предотвратяване риска от замърсяване на околната среда, 75-те специализирани съоръжения край с. Рогозина се инспектират два пъти годишно. Състоянието им, евентуални нарушения или изменения във цялостния вид се описват, след което се изпраща протокол до РИОСВ – Варна.

ББ-кубовете нямат нито общо с инвестиционното намерение за добив на природен газ на „Русгеоком БГ” ЕАД.