75 години от рождението на Джими Хендрикс

На днешната дата, 27 ноември 1942 година в Сиатъл, Вашингтон е роден Джими Хендрикс, смятан за най-виртуозния изпълнител на електрическата китара в историята на рок музиката.

75 години от рождението на Джими Хендрикс

Той обогатява начина на свирене на рок-китарата с използването на фийдбек, дисторшън и други специални ефекти. Хендрикс е един от първите, които използват звукозаписното студио за разширяване и обогатяване на музикалните си идеи.




На 18 септември 1970 година Джими е намерен мъртъв в хотелски апартамент в Лондон. Едва на 27 години той умира от усложнения вследствие на наркотици, оставайки завинаги в черния Клуб 27! Последната си нощ прекарва с германската си приятелка Моника Данеман, която се самоубива през 96-та година. Въпреки ранната си смърт Джими Хендрикс остава незаличима следа в света на рок музиката със своя различен и иновативен стил, сценично поведение и харизма. 

Един от най-влиятелните рок музиканти превърна електрическата китара в икона, а себе си в легенда още приживе, а ние отдаваме почит към легендарното наследство на музиканта със следващите вечни цитати и песни на Джими Хендрикс.

Източник: Радио 1 Rock