Кралица Елизабет II и принц Филип 70 години след сватбата

Бъкингамският дворец публикува нова официална портретна снимка на кралица Елизабет II и съпруга ѝ принц Филип в чест на утрешната 70-годишнина от тяхната сватба, предаде Ройтерс.

Кралица Елизабет II и принц Филип 70 години след сватбата

Двамата сключват брак на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство. Тогава тя е принцеса Елизабет, а той – елегантният морски офицер Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки. На церемонията присъстват държавници и кралски особи от цял свят.



70 години по-късно Елизабет на 91 и Филип на 96 отбелязват платинения си юбилей със скромно семейно парти в двореца „Уиндзор“. Не се предвиждат официални събития по повода.

На фотографията, направена по-рано този месец, кралицата е в същата рокля, с която е била на благодарствената служба за тяхната „диамантена сватба“ (60-годишнина от бракосъчетанието), отслужена в същото абатство. Тя е закичена с брошка „скарабей“ от жълто злато и инкрустирани рубини и диаманти, подарена ѝ от принц Филип през 1966 г.

„Мисля, че една от тайните на този много, много дълъг брак, е фактът, че принц Филип винаги е смятал за свой основен дълг да подкрепя кралицата, да ѝ помага в каквото може, да я отменя в част от задълженията ѝ. Например да управлява от нейно име кралските имения „Уиндзор“, „Балморал“, „Сандрингам“, коментира кралският историк Хюго Викърс.

„Той е скала за нея от момента, в който тя се възкачва на трона. Те вече са женени, когато това става. Били са в Кения и той ѝ поднася новината, че баща ѝ е починал и тя вече е кралицата. От този момент той е трябвало да отстъпи крачка назад в кариерата и живота си, защото кралицата безспорно застава на преден план във всичко“, добавя кралският биограф Клаудия Джоузеф.

Принц Филип е единственият човек, който може да си позволи да каже на кралицата съвсем директно какво мисли. И ако мнението му е, че дадена идея е нелепа, той може да ѝ го каже точно по този начин – да използва език, какъвто той прецени.

Без него кралицата щеше да има изключително труден и самотен живот. Двамата са преживели и лоши, и добри моменти заедно, като всички двойки по света – например публичните разводи на три от четирите си деца.

Източник: БТВ