Облекчават процедурите при международното осиновяване

Промените влизат в сила от 1 януари 2018г.

Облекчават процедурите при международното осиновяване

Да отпадне изискването за кандидат-осиновители за деца от чужбина да предоставят удостоверение за сключен граждански брак – това е една от промените, предложени от Министерството на правосъдието за облекчаване на процедурите при кандидатсване.


Планира се и отпадането на задължението за юридически лица с нестопанска цел да представят копие от учредителни актове или устави и удостоверения, че са регистрирани като администратори на лични данни за издаване на разрешение за посредничество при международно осиновяване.

Данните за брака ще се вземат от изготвения социален доклад от „Социално подпомагане“ по постоянния адрес на осиновяващите. Необходимата информация за организациите - кандидати за посредници ще - се набавя по служебен път от регистъра на администраторите за лични данни.

Във връзка с определяне на най-подходящия осиновител за децата с местопребиваване в България се променя съдържанието на декларацията за потвърждение на проекта за осиновяване, която кандидатите за длъжни да подават всяка година. Предвижда се тя да съдържа кратка информация за икономическото, социалното и здравословното състояние на осиновяващия и на членовете на неговото семейство, както и характеристики на детето, което той желае да осинови.

Източник: Нова ТВ