Мая Манолова: Газ в Генерал Тошево няма да се добива

До този извод достигна омбудсманът на България след срещи с жителите на Генерал Тошево и проведено обсъждане на проблема.

Мая Манолова: Газ в Генерал Тошево няма да се добива



По покана на инициативен комитет "Против добива на газ в община Генерал Тошево" обмудсманът Мая Манолова днес се срещна с жители на региона. Противниците на инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" са се свързали с нея още в началото на проблема, като тогава са договорили посещението й в добруджанския град да бъде сега - след обществените обсъждания.

Разбирам вашето недоволство и вашето притеснение, заяви в началото на срещата Мая Манолова. Тя се ангажира с конкретни действия, с които институцията омбудсман може да помогне в случая. Ще настоявам властите да се съобразят с мнението на хората - с резултата от референдума, заяви Мая Манолова. Според нея са необходими и спешни мерки от Народното събрание - трябва със закон да се гарантира, че в плодородните земеделски земи в България няма да се извършват проучвания и добив на газ, нефт, подземни богатства. Мая Манолова се ангажира лично да внесе предложението за такива законодателни промени. Ще настоявам да бъдат взети допълнителни становища от всички отговорни институции - Министерство на здравеопазване, Министерство на енергетиката, басейнова дирекция и други, добави тя.

В срещата с граждани в Община Генерал Тошево по покана на Мая Манолова участва и заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Той призова РИОСВ - Варна да изиска допълнителни становища от ВиК - Добрич, РЗИ - Добрич, БАН, минно-геоложкия университет и др. Здравето на хората и чистата околна среда е приоритетът на министерството, категоричен бе Красимир Живков.

Присъстващите на срещата граждани бяха единодушни, че за тях рисковете са огромни и не бива да се допускат. Те призоваха за генерално решение - Добруджа да бъде обявена със закон за зона, в която няма да се добива газ.

От многобройните ми срещи с граждани днес и от проведеното обсъждане аз съм абсолютно наясно, че газ в Генерал Тошево няма да се добива, важно е да го разберат всички институции, коментира Мая Манолова. Не срещнах човек, който да подкрепя добива на газ, отбеляза омбудсманът на България. Хората имат основателни притеснения - за водата и почвите на Добруджа, за растителните видове, за земеделието, за пчеларството, смята тя.