Преди 155 години се слага началото на един от най-известните детски романи

Преди 155 години се слага началото на един от най-известните детски романи
На 13 ноември 1862 г. британският писател Луис Карол записва в дневника си, че започва да пише за приключенията на известната си героиня Алиса.

Тези записки създават един от най-известните детски романи „Алиса в Страната на чудесата“ - творба, изобилстваща от сатира, символизъм и абстракции.


Книгата представлява приказна история, чийто главен персонаж е малко момиченце на име Алиса, което, следвайки говорещ бял заек, попада в непознат и напълно объркан свят, пълен с причудливи и фантастични персонажи, много от които са илюзия към личните приятел на Доджсън. Самата Алиса е вдъхновена от реално съществуващо момиче, близка на автора.


През 1871 г. излиза продължението на романа, озаглавено „Алиса в Огледалния свят“. Произведението се смята за изключително популярно и влиятелно в световната литературата, насочено стриктно към малките читатели, но обичано еднакво и от по-възрастните. Творбата изобилстваща от сатира, символизъм и абстракции, което го прави един от най-характерните представители на литературния нонсенс.


Повествователни линия и структура на „Алиса в страната на чудесата“ оказват огромно влияние върху жанровото развитие на фентъзито.


По приказната творба са създадени множество театрални, филмови и телевизионни адаптации.

Източник: blitz
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+