България с най-ниски добиви на картофи в Европа

България е с най-ниски добиви на картофи в цяла Европа. Това показват данни на Европейската агенция по мониторинг на земеделските култури MARS.

България с най-ниски добиви на картофи в Европа

У нас средният добив се равнява на 14,5 тона от хектар, докато средно за ЕС този показател е 33,7 тона. Първенец в това отношение е Испания с рекордните 45,8 тона.



Според данните на MARS средният добив на пшеница в ЕС е 5,94 т / ха. Първенец по  този показател е Ирландия, където фермерите получават  9,61 тона на хектар. Обратно, най-ниски добиви получават в Португалия 2,14 т/ха.

При ръжта най-големият индекс е в Швеция, където получават 6,17 тона/ха. Най-ниският отново е в Португалия е 0.8 т/ха. Средният показател е 3,84 т/ха.

Ирландия отново е първенец и при зимния ечемик с 9,03 т/ха. Кипър пък е на обратния полюс с минималните 1,81 т/ха.  При индекса за пролетния ечемик води Ирландия, а на последно място е Испания с 2,23 т/ха.

Румъния е с най-лошите показатели при царевицата, добивайки 4 т/ха, а Холандия е първенец с 11,8 тона. Максималният среден добив на рапица е регистриран в Белгия – 4,31 т/ха, а най-нисък – 1,51 т / ха във Финландия.