Представят книгата "Разговори със Светлозар Игов” в Дом-паметника

Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич организират среща с проф. Светлозар Игов и проф. Антония Велкова-Гайдаржиева по повод представянето на книгата й „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов”.

Представят книгата "Разговори със Светлозар Игов” в Дом-паметника

Композирана като Разговори, книгата може да бъде четена като духовна биография, житейска и професионална равносметка на една от най-средищните фигури в съвременното българско литературознание и модерна хуманитаристи-ка. Предложените „изповеди“ на критика и историка на литературата, на поета и прозаика, на афориста и есеиста, на преводача и мемоариста Св. Игов заедно с финалната студия на Антония Велкова-Гайдаржиева конструират плътен фило-софско-критически портрет на съвременния литературовед и хуманитарист. Тази книга е споделен духовен разказ за литературата като преживян опит, за пътища-та на едно творческо дело като цялост и единство. Това е разказ за най-скъпите фигури, спомени, книги, за най-същностните въпроси, за най-съкровените идеа-ли, за най-важните културни образци, за най-разтърсващите хуманитарни прони-цания – за незабравимите мигове от опита в/с литературата. 



„Разговори“-те не представляват спонтанни устни изповеди или набързо нахвърляни творческо-биографични щрихи спрямо предварително зададените въпроси. Откровенията на най-проникновения ни литератор са дълбоко промис-лени, подчинени на „законите“ и „естетиката“ на писменото слово. Те засягат наболели въпроси, свързани със съдбата на човечеството изобщо. Самата диало-гична природа на учения като партниращ събеседник, нагласата му да размиш-лява, дискутирайки, да обобщава, събеседвайки, роди идеята за настоящата кни-га. Често пъти концептуално задълбочените отговори сами предполагат послед-ващите въпроси. 

В настоящата книга читателите ще се съприкосновят с десетки скъпоценни формулировки, класически звучащи определения, христоматийно отлети дефи-ниции, които директно могат да влязат в средношколските учебници и универси-тетските курсове. Св. Игов притежава дарбата да именува явленията, да посту-лира законите на литературното развитие. И може би най-важното – на българс-ката литература професорът никога не е гледал комплексарски като на регионал-но, локално явление, нямащо нищо общо със световната. Напротив, той неизмен-но е аргументирал европоцентричната си концепция за родната литература. 

Педставянето на книгата ще бъде на 7 ноември (вторник), 17.30 часа в  Дом-паметник „Й. Йовков“ – Добрич.