Среща-разговор "Дарителството като кауза" се проведе в библиотеката

В навечерието на светлия български празник 1 ноември – Ден на народните будители, в Регионална библиотека "Дора Габе" се проведе среща-разговор под наслов "Дарителството като кауза" с краеведа – родовед, журналист, почетен гражданин на град Добрич - Атанас Пеев.

Среща-разговор "Дарителството като кауза" се проведе в библиотеката



Срещата се провежда в месеца на дарителство. Събитието се състоя в сектор Краезнание на библиотеката, където се съхраняват всички документи, дарени през годините от изтъкнатия добруджански общественик.

На срещата присъстваха краеведи, библиотекари, граждани. Сред гостите бе и композиторът Петър Крумов - почетен гражданин на Добрич.


Събитието откри директорът на библиотеката Невяна Христова, която поздрави краеведа и дарителя за неговата всеотдайност към родоизследователската и краеведска дейност, както и за активния му принос в обогатяването на краеведския фонд на добричката библиотека. В изказването си Невяна Христова направи обширен обзор на дарените документи, включващи традиционни и нетрадиционни видове – книги, ръкописи, периодични издания, фотографии, електронни носители, медали, грамоти, плакети и много други. В хода на срещата Атанас Пеев благодари на културната институция за възможността да бъдат съхранени във времето и предоставяни за бъдещи изследвания дарените от него документи.

Донка Василева - библиотекар от сектор Краезнание представи многостранния принос на краеведа за развитието на краезнанието и му благодари за доброто и ползотворно партньорство през годините. Краеведският фонд е обогатен с книги, монографии, изследвания за края, със сведения за историческото развитие на добруджанските селища, за видни и по-малко известни добруджански личности, за събития, дати и годишнини, за родовете в Добруджа, за добруджанската фолклорна съкровищница и златните гласове на Добруджа, за Дора Габе, Йордан Йовков и неговия род, и много други.

В годините Атанас Пеев е съдействал за популяризиране на краеведската дейност при организирани от библиотеката срещи, уроци, беседи и други с ученици от краеведски клубове и училища от Добрич и областта.

Невяна Христова връчи свидетелство за дарение на активния дарител на библиотеката с пожелание за нови творчески успехи в изследването на Добруджа.