ЕК анонсира нови 1 млрд. евро за устойчиво земеделие, храни и селски райони

Нова програма по Хоризонт 2020 на ЕС включва инвестиции от 1 млрд. евро в знания и иновации в земеделието, в храните и в селските райони, съобщава Европейската комисия.

ЕК анонсира нови 1 млрд. евро за устойчиво земеделие, храни и селски райони

Новата програма удвоява общите инвестиции в Хоризонт 2020, свързани с проекти с много актьори, като осигурява 1 млрд. евро, разпределени в 180 гранта.



Целта е селското стопанство да стане по-устойчиво, диверсифицирано, а селските територии – по-добро място за живеене и работа. Средствата ще бъдат налични за проекти, свързани с проучвания и иновации, които допринасят за защита на екосистемите, почвеното плодородие, валоризират генетичните ресурси и имат отношение към адаптацията към климатичните промени. От новото финансиране ще могат да се възползват още и проекти, свързани с младите и с добавената стойност.

Хоризонт 2020 е рамкова програма на ЕС за изследователска дейност и иновации, а новата програма ще обхване последните три години от хоризонта, т.е. 2018-2020. Възможностите за финансиране, свързани със земеделие и селски райони, ще са основно в темите за устойчива продоволствена сигурност и възраждането на селските райони. Допълнителни възможности ще има и в подразделението за информационни и комуникационни технологии.