Следят за птичи грип в „задния двор“ на животновъдството

Засилено наблюдение на т.нар. „заден двор“ в животновъдството е сред мерките срищу птичи грип, разпоредени днес от Областната епизоотична комисия в Пазарджик.

Следят за птичи грип в „задния двор“ на животновъдството

Извънредното ѝ заседание бе свикано заради две огнища на болестта в Добричко и Хасковско, както и установяването на Нюкасълска болест в кърджалийското село Фотиново, съобщи радио Дарик.



За тази година в региона няма огнища на нито една от тези зарази, съобщи шефът на Областната дирекция по храните д-р Петко Митев. Миналата есен бе регистриран птичи грип при две горски ушати сови, случайно намерени край Спортната зала в областния център, както и в малко домашно стопанство в село Лозен, типичен пример за „заден двор“ – без регистрация, с няколко птици за домашни нужди и без никакво наблюдение над тях от ветеринар. За последно Нюкасълска болест пък е засечена през 2007 година в село Медени поляни, община Сърница.

Препоръките на експертите са доста, но тези към стопаните на ферми са най-важни. Те трябва да ограничат до минимум контактите на птиците си с прелетни и диви пернати. Тоест – да ги отглеждат в добре затворени помещения.

Същите мерки е наложително да се вземат и за фуражите – да се съхраняват в затворени съдове, за да се избегне замърсяване с екскременти на диви птици. Разпоредено е разделно отглеждане на водоплаващи птици и други домашни. Въведена е пълна забрана за търговия и провеждане на изложби с пернати.

Извънредни мерки са разпоредени и за институциите, имащи отношение към проблема: кметове, полиция, ДАИ, РЗИ, ловни и горски стопанства и сдружения, РИОСВ и други.