Живите от мъртвата махала - в сряда в ТПЦ Йордан Йовков

Театрално продуцентски център „Йордан Йовков” – Добрич представя „Живите от мъртвата махала” от Петър Анастасов, режисьор Георги Кайцанов, сценография и костюми Светлана Урумова, участват актьорите : Любов Николова, Красимир Демиров, Валентин Андреев – Рафе, Пламен Маринов, Теодора Желева, Татяна Христова и Владимир Трендафилов.

Живите от мъртвата махала - в сряда в ТПЦ Йордан Йовков

Представлението ще се играе на 29 юни от 19.00 часа в Голяма зала на ДТ ”Йордан Йовков”-Добрич. 

Билети може да закупите от Билетен център при театъра.

 

За информация: тел:058/605573, 0885387319

 

„Живите от мъртвата махала" е една от малкото съвременни пиеси, които смело и безкомпромисно разкриват съкровените причини за кризата на съзнанието в днешното българско общество. Цяло поколение икономически емигранти, кой завинаги, кой в търсене на временна работа, изтекоха от страната ни за последните 20 години.

 

Изведнъж българинът се осъзна стъпил на два различни континента едновременно, разкъсан между държавите, раздвоен между мечтите и носталгията, подгонен от нуждата, воден от илюзиите, уплашен от неизбежните разочарования. И открива колко е трудно да се върнеш у дома...

 

След шест години раздяла от Канада пристига Дарин. Търси майка си в планинската махала, където семейството отколе има къща, райско кътче за отдих. Баща му, виден столичен архитект, е починал преди година, а синът не е успял да дойде на погребението. И от тогава няма връзка с близките си. Сега идва за помен. И за да предложи на майка си да продадат къщата на заможен английски бизнесмен. Планът му е съвършен и ще реши всички проблеми на семейството.

 

Но се сблъсква с необяснима за него напрегната, враждебна атмосфера. Точно през тази пропусната година са се случили събития, които коренно са променили живота в „рая".

 

Майка му, Христина се е събрала с друг мъж, съкратен актьор, бивша „Гранд" звезда от театъра, в който навремето е работила като художник-костюмограф.

 

Вуйчо му Йордан е приютил един младеж, избягал от пансиона за малолетни със забавено развитие. Сега Алто е “детето” на махалата.

 

Голямата му любов, Розичка, го посреща сдържано, като непознат. Не му е простила, че я е върнал бременна от Канада, а в последствие е загубила тяхното дете.

 

Единствено сестрата на Розичка, местната краварка Мика, на която всички помагат да си търси стадото, го посреща като желан и близък човек. Дарин настоява да приобщи всички към своя план. Предлага най-различни комбинации само и само да бъде готов на следващия ден да сключи сделката на живота си. Къщите на всички могат да бъдат продадени. Всички могат да си решат проблемите още утре.

 

За негова изненада е посрещнат с недомлъвки, присмех, протакане и открита съпротива. И колкото повече се стреми да преодолее необяснимия им инат, толкова повече усеща, че крият някаква тайна, която не може да се изтръгне нито с обещания, нито с молби за прошка. И като гръм от ясно небе илюзията се разсейва... Дарин се е върнал в свят на жестокост и насилие. Какво се случва тука? Дарин ще научи, че тук мъртвите управляват живота на живите... Ще научи, че за греховете се плаща жестоко... както плащат всички. И ще остане сам... Свободен от Бъдеще. Свободен от Минало... Готов да възкръсне... Във всяка лична драма, във всяка отделна сълза се отразява съдбата на цялата нация.