Днес е Международният ден на анестезиолога

На днешния ден 16 октомври светът отбелязва Международния ден на анестезиолога.

Днес е Международният ден на анестезиолога

На този ден през 1846 година в масачузетската обща болница в САЩ е дадена първата анестезия в света.



Тогава за първи път е направена хирургическа интервенция под анестезия от хирурга Уилям Мортан пред аудитория, при вадене на зъб. Тя се смята за едно от най-големите открития в света, което спасява пациента от болката.

Анестезиолозите се грижат за обезболяването по време на операции и манипулации, но и не само. Има тежки ситуации, в които животът на човек зависи от уменията и знанията на анестезиолога - той поддържа дишането чрез апаратна вентилация, той може да върне и живота в умиращото тяло. 

У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 - 1984). По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 г.

Далеч преди него, през 1876 г., бъдещият създател на оганизираното българско здравеопазване и пръв председател на Българския лекарски съюз д-р Димитър Моллов защитава в Москва докторска дисертация по общото обезболяване с хлороформ. А първата обща анестезия с апаратура е осъществена от бъдещия проф. Янко Добрев в Пловдив през 1949 г.