Иновациите и дигитализацията са ключови за селските райони

Действията за климата и околната среда, развитието на кръгова и био икономика, създаването на качествени работни места в земеделието – всичко това е ключово за развитието на селските райони.

Иновациите и дигитализацията са ключови за селските райони

Еврокомисарят Фил Хоган коментира по време на Форум за Агро иновации вчера, че този потенциал може да бъде разгърнат за селските райони, само ако в тях са постигнати дигитализация и свързаност. Със значителните си инвестиции в малките населени места Комисията разбира тази значимост и прилага политики и финансиране за постигане на конкретни резултати, съобщават от ЕК.



В отговор е дадено начало на инициативата „Умни села“ от комисар Хоган, комисар Корина Крету по регионална политика и комисар Виолета Булк по транспорт. Инициативата има за цел да подобри прилагането на европейските политики в селските райони. За да се постигне това, трябва да бъдат насърчени дигиталните технологии, иновациите и по-доброто използване на знанието. Концепцията на „Умни села“ е адаптирана според нуждите и потенциала на всеки регион и се основава на нови или съществуващи териториални стратегии.

Важна роля за развитието на иновациите в селските райони има и Европейското партньорство за иновации като по него в момента работят 400 оперативни групи, а целта е до 2020 г. те да станат 3200. Тези групи работят върху това да срещнат фермери, изследователи и бизнеси, за да работят те по иновативни проекти. Тези проекти се финансират от ПРСР. Пример за такъв проект е дейността, насочена към намаляване смъртността на агнетата при раждане във френския район Midi-Pyrénées.

Проекти, свързани с иновации и развойна дейност, се финансират по „Хоризонт 2020“ като целта по думите на Хоган е да се постигне действие от множество страни – фермери, учени и други заинтересовани лица, за да има по-голям шанс предложените решения да бъдат приложени. Към момента има 61 такива проекти, а до 2020 ЕС ще вложи над 1 млрд. евро в 180 проекта.

„Има необходимост да направим дори повече. Нуждаем се от това да подобрим разбирането за иновациите и технологиите в сектора, във фермите, но също и на всяко друго ниво по веригата“, е наблегнал Хоган по време на Форума за Агро иновации . За да се преодолее дигиталното разделяне, той подчертава още веднъж нуждата от съвместни дейности на фермери, изследователи и инвеститори и политици.